Искључи учитавање

Додела књижевне награде у Ваљеву уз присуство министра културе

Додела књижевне награде у Ваљеву уз присуство министра културе

Били смо гости Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић" на манифестацији на којој је министар културе Никола Селаковић истакнутом песнику Николи Вујчићу уручио Књижевну награду за укупан допринос српској поезији „Десанка Максимовић“ која је јуче додељена 31. пут, и то
на рођендан наше прослављене књижевнице.
Министар је у беседи истакао:
„Награда која се уручује данас названа је, не само по једној од највећих, већ сигурно највољенијих песникиња српских, Десанки Максимовић. Можда најпознатија песникиња нашега народа, чије стихове као најмањи учимо и памтимо, истовремено је и једна од највећих тајни српске поезије и сваки пут је нова и непоновљива и зачудна када се са њеним стиховима сусретнемо. Зато је и право и праведно да ова књижевна награда понесе њено име, име које у васцелом српском народу значи само једно – поезија“.
Уваженом скупу су се обратили и Виолета Милошевић, директорка МБ"Љ. Ненадовић", Лазар Гојковић, градоначелник Ваљева, Светлана Шеатовић, управница Задужбине "Десанка Максимовић", Горан Максимовић, у име жирија за доделу награде и славодобитник, Никола Вујчић. У музичком делу програма своје композиције на Десанкине стихове извела је група Мелем.
Књижевну награду за укупан допринос српској поезији додељује Задужбина „Десанка Максимовић“ коју су, на иницијативу Министарства културе, 1993. године основали Народна библиотека Србије и Град Ваљево.

Погледајте галерију