Библионет од 07. до 09. септембра

Присуствовали смо 17. стручно-научном скупу БИБЛИОНЕТ на тему „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” који је одржан од 7. до 9. септембра у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”.
На свечаном отварању говорили су Вања Марковић, самостална саветница и руководилац у Министарству културе Републике Србије, Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, проф. др Гордана Рудић, шеф катедре за библиотекарство на Педагошком факултету у Сомбору и Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке из Сомбора.
Награда „Ђуро Даничић“ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини додељена је Жаклини Николић из Kладова.
Скупу је присуствовало преко 170 библиотекара из читаве Србије и из региона.
Предавачи из Немачке и Хрватске су се обратили путем видео линка, а потом су говорили Сњежана Берак из Бјеловара, Сузана Биглбауер и Синиша Петковић из Осијека, Добрила Бегенишић из Народне библиотеке Србије, Нада Бањанин Ђуричић и Биљана Алабахари из Београда и Анђелија Пругинић из библиотеке-домаћина. Затим су у два паралелна програма, о својим искуствима и раду са децом и младима говорили библиотекари из бројних библиотека наше земље.
Као нови вид сарадње, у оквиру програма, одржан је Летњи форум Библиотекарског друштва Србије.

Оставите одговор